2017. március 3., péntek

A lelkekben élő hegy - A Zengő hegyi csata története

A Mecsek legmagasabb csúcsa a Zengő az egyik kedvenc helyem,idén is jövünk ide és már jártam/jártunk itt jópárszor.Itt nyilik a világon szinte egyedülálló bánáti bazsarózsa és áprilisban itt található a világ legszebb turistaútvonala amely a leírhatatlanul szép virágzó medvehagyma tengeren halad át.A csúcson pedig egy nem éppen jó állapotú kilátóról csodálhatjuk a lenyügöző kilátást.
A Zengő újkori története szervesen összefonódik az ide tervezett NATO lokátorral.
A történet nem mindennapi.Természetesen helye van a blogomban!

Hazánk egyedülálló kincse a bánáti bazsarózsa a Zengőn
A csata a Zengőn vagy a Zengő-hegyi csata a környezetvédők és a környező települések lakóinak akciója volt 2004 február 13-án,melynek során megakadályozták,hogy fakivágó munkások az érvényes engedélyek birtokában és biztonsági őrök kiséretében megkezdjék a Zengőre tervezett NATO rádiólokátor-állomás építéséhez szükséges munkájukat.

A kormány egy 1998-as vállalás alapján korszerű 3D radarállomást kívánt építeni a Zengőn,jórészt a NATO fínanszírozásában.Ez egy három magyarországi állomásból álló rendszer része lett volna: a másik két állomás Békéscsaba közelében,illetve Bánkúton már felépült,az eredetileg a Zengőre tervezett harmadik csak sok évvel később.A másik két radar tesztüzemben münködni kezdett,de a rendszer teljes hatékonyságú münködéséhez szükség volt a harmadik radarra is...

A Honvédelmi Minisztérium a NATO finanszírozásával három helyszínen tervezett új lokátorokat létesiteni,a harmadik helyszín a Mecsek legmagasabb pontja a Zengő amely értékes természetvédelmi terület és jelentős természetkárosítással járna a beruházás.A tervezett lokátor ellen a helyi szervezetek már több éve tiltakoztak,több alkalommal szerveztek demonstrációkat,útlezárásokat.Ez a beruházás,az akkor 100ezer forint eszmei értékű,fokozottan védett bánáti bazsarózsa egyik legfontosabb élőhelyét is veszélyeztette.

A Honvédelmi Minisztérium felkérésére 2001 nyarán elvégzett és egyedülállónak aposztrofált kísérlet,melyben a lokátorhoz tervezett út nyomvonalából 12ezer védett növényt ültettek át,teljes kudarcot valott.Az átültetett növények 90%-a elpusztult...

Felírat a Zengő kilátón,2004 óta látható
A csata

Az időzités azért volt fontos,mert a következő napokban lejárt volna az a határidő,amikor még törvényesen lehetett volna fákat kivágni az erdőben a hegytetőn.
A környezetvédők nem szálltak szembe a biztonsági örökkel,ehelyett testükkel védték a kivágandó fákat és amikor közülük valakit elvonszoltak,más állt a helyébe.Az órákig tartó huzakodásnak az vetett véget,hogy a helyiek szervezte riadóláncnak köszönhetően egyre többen érkeztek a hegyre,ráadásul a helyszinen tévékamerák és rendörök is megjelentek.
A huzakodásban egy Greenpeace aktivista könnyebben megsérült.A vérző fejéről készült fotók,egy hosszúhetényi amatőr videófelvételei és a beszámolók az incidensről bejárták az országos médiát és jelentősen hozzájárultak ahhoz,hogy tovább romlott az amúgy is népszerütlen Zengő-projekt társadalmi megítélése.

A konfliktus a környezetvédők győzelmével ért véget!A riadókészültséget a helyiek a következő hónapokban is fenntartották,de nem került sor újabb próbálkozásra a fák kivágására.

Emlékezés a győzelemre /fotó:Lévai Gábor/
A Zengő-lokátor ellen harcoló civil szervezetek: Civilek a Zengőért Mozgalom,a Greenpeace,Védegylet és magánszemélyek - többek közt Sólyom László későbbi köztársasági elnök - környezetvédők szerint a Bős-Nagymarosi vízlépcső építésének meghiúsitása óta a legszélesebb társadalmi összefogást valósitották meg környezetvédelmi ügyben.A Környezet és Természetvédő Szervezetek XIV.Országos Találkozóján 2004-ben a három frissen alapított díj közül kettőt a Zengő védők kaptak,az év környezetvédelmi akciója a Zengő-hegy természeti értékeinek megőrzéséért folytatott demonstráció lett.

A Zengő kilátó örzi a csata emlékét

Ez tehát a Zengő-hegyi csata nem mindennapi története.
Az én szememben ezek az emberek hösök és valahányszor szóba kerül a dolog csak a legnagyobb tisztelet hangján tudok róluk beszélni vagy írni.Egy jó ügy érdekében összefogással fényes gyözelmet arattak!Nagyon jó lett volna ott lenni azon a napon ezek között a fantasztikus emberek között.
Hála az égnek egy-kettővel sikerült találkoznom és meghallgatni az ő szemszögükből a történteket.

Hála a hösöknek a Lelkek-hegyén a bánáti bazsarózsa és a medvehagyma továbbra is virágzik!
Áprilisban gyere el ide!Az élmény egészen fantasztikus! 
Mi jövünk idén!

A kék háromszög jelzésen a Zengőn - áprilisban ez a világ legszebb útja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése