2016. november 14., hétfő

Túrázási szokásaink

Több mint három évtizede járom a hegyeket,erdőket a természetet,épp ideje,hogy élményeim "papírra" vessem.A kezdetekkor nagybátyámmal túrázgattam,majd haverokkal,barátokkal,exekkel.Manapság a fiammal járom a természetet.
Ezt nevezem én csak úgy,hogy "újkor".
A újkorban kialakítottunk egy rendszert ahogy útjainkat járjuk abba belevezettünk
némi tervszerüséget.Három külömböző túratípust külömböztetünk meg: bakancslistás túra,helyi túra és a be nem tervezett túra vagy kirándulás.


Bakancslistás túrának hívjuk azt amelyet valamelyik hegységben vagy dombságban ejtünk meg akár országhatáron kivül is.Évente 12 ilyen túrát teszünk,minden hónapban egyet.Ha valamilyen okból elmarad akkor a következő hónapban teszünk kettőt.Ezeket elöző év végén gondosan eltervezzük,szinte dátumra nagyjából pontosan elosztva.Természetesen lehetenek "szezon" közben változások,de nagyjából követjük az előzetes tervet.


Helyi túrának nevezzük a lakhelyünk és 30km-es körzetében megteendő túrákat.
Ezek álltalában sík vidékeken történnek,apró lankák,dombocskák persze mindenhol előfordulhatnak.
Ezeket nem tervezzük el előre,spontán alakulnak.A 30km-et lehet kitoljuk 40-45-re hiszen számtalan hely van ami még nem fér bele a bakancslistás túrába,de nincs igazán túl messze.


Be nem tervezett túrának vagy kirándulásnak hívjuk azokat amelyek szintén valamelyik hegységbe,dombságba vagy esetleg városba illetve egyéb érdekes helyeken teszünk meg.Ezek nincsenek előre eltervezve mint a bakancslistás túrák.Amikor úgy állunk vagy időben vagy anyagilag vagy mentálisan stb.,hogy útra tudunk kellni,olyankor valósítjuk meg ezeket.Spontán hirtelen döntjük el ilyenkor,hogy hova menjünk.

Hát nagyjából így túrázunk mi most az újkorban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése